YKSIN AINA KAUNIHIMPI -Ismo Alangon Yksin-kiertueesta livelevy – Radio Nostalgia

YKSIN AINA KAUNIHIMPI -Ismo Alangon Yksin-kiertueesta livelevy

”Lavalla yksin oleminen edustaa täydellistä vapautta ja täydellistä vastuuta. Yleisö pääsee seuraamaan lähietäisyydeltä kusessa olevaa artistia, joka kompuroi ylös lietteen seasta, ja heittäytyy seuraavassa hetkessä hurmoksen vietäväksi hymy huulillaan. Soolokeikat ovat nykyaikaista runonlaulantaa: laulut soivat sellaisina kuin ne ovat syntyneet, ja riisutuissa versioissa tekstit nousevat väkevästi esiin. Kun lavalla ovat vain laulaja ja hänen laulunsa, olemme olennaisen äärellä.” -Ismo Alanko

Viime maalis-huhtikuussa Ismo Alanko kiersi Suomea, niinkuin oli tehnyt kymmeniä kertoja aiemminkin. Tämänkertaisen rundin teki kuitenkin poikkeukselliseksi keikkapaikat – listalta loistivat poissaolollaan isot kaupungit ja legendaariset rock-klubit, ja tilalla olivat harvemmin jos koskaan isojen artistien kiertuekalentereissa esiintyvät paikat kuten Isokyrö, Toholampi, Suomussalmi ja Ivalo. Mitä ihmettä?

”Edellisen albumini julkaisun jälkeen olin rundannut ympäri Suomea bändini kanssa ja kolunnut periaatteessa kaikki mahdolliset klubit ja konserttisalit. Halusin kuitenkin jatkaa keikkailua, ja esiintyä myös paikoissa, jonne ei isolla kokoonpanolla ole mahdollista mennä. Niinpä päätin ottaa kitaran kainaloon ja lähteä esiintymään paikkoihin, joissa en ole koskaan tai pitkään aikaan käynyt. Halusin esittää laulujani tällä kertaa yksin ja riisuttuina. Eli sellaisina kuin ne ovat syntyneetkin”, Ismo kertoo.

Ismo esitti keikoilla biisejä, joita mieleen tuli ja jotka tuntuivat sopivan juuri sillä hetkellä omaan ja yleisön tunnelmaan. Biisilistoja ei ollut, ja välillä saatiin kuulla myös yleisön toivekappaleita.

”Joissain paikoissa toiveita tuli vähemmän, joissain taas enemmän. Muutaman kerran uskaltauduin tarttumaan yleisön pyynnöstä biiseihin, joita en ollut edes treenannut, mutta kai nekin tuli jotenkuten räpiköityä läpi”, Ismo nauraa.

Keikoilla kyseltiin useaan otteeseen olisiko näitä riisuttuja versioita mahdollista kuulla joskus myös levyllä. Ismolla olikin jo pitkään muhinut ajatus levystä, jossa mukana on vain mies, kitara ja piano. Koska nämä liveversiot tuntuivat toimivilta, päätettiin kiertueen viimeinen keikka tallentaa mahdollista levyä varten. Helsingin Vanha Ylioppilastalo oli itsestäänselvä valinta äänityspaikaksi.

”Vanha on ollut todella merkittävä paikka mulle ihan urani alusta lähtien. Hassisen Kone esiintyi siellä jo ennen ensimmäistä levyään ja Siekkareille Vanha oli oma kotikenttä, jossa toteutimme aina kaikenlaisia villejä performansseja. Siellä saattoi valmistella jotain yksittäistä esitystä useamman päivän ajan, mikä ei muissa keikkapaikoissa onnistunut. Oli hienoa palata paikkaan, josta on näin paljon hyviä muistoja vuosien varrelta, ja jota ei ole olemassa enää samanlaisena kuin silloin ennen”, Ismo kertoo.

Ismo Alanko Yksin Vanhalla –albumi (CD / 2LP) julkaistaan perjantaina 1.9.2017.
Kesällä Ismo esiintyy vain kahdesti (29.6. Seinäjoki, Provinssirock ja 30.7. Tampere, Pyynikki-ilmiö) Yksin-kiertue jatkuu ensi syksynä.