Uusi Santana-albumi yhdistää vuoden 1971 studiokokoonpanon – Radio Nostalgia

Uusi Santana-albumi yhdistää vuoden 1971 studiokokoonpanon

Santanan uusi albumi Santana IV julkaistaan huhtikuun 15. päivänä, ja erityislaatuiseksi tämän tulevan julkaisun tekee se, että mukana on sama kokoonpano, joka nähtiin kasassa myös 1970-luvulla: bändissä mukana ovat kitaravelho Carlos Santanan lisäksi Gregg Rolie (koskettimet, laulu) Neal Schon (kitara, laulu), Michael Carabello (perkussiot) sekä Michael Shrieve (rummut). Kyseessä on ensimmäinen kerta sitten vuonna 1971 julkaistun Santana III -albumin, kun tämä viisikko on äänittänyt yhdessä. Aikaa edellisistä levytyksistä ehti kulua siis 45 vuotta!

Santana IV -albumilla on mukana 16 bändin kirjoittamaa uutta biisiä, ja sessiot olivat täynnä pitkälti samaa pursuavaa intoa ja huikeaa osaamista mitä samasta ryhmästä kumpusi jo yhtyeen uran alkuaikoina. Yllä luetellun kokoonpanon lisäksi studiossa olivat mukana Karl Perazzo (perkussiot), Benny Rietveld (basso) sekä legendaarinen vokalisti Ronald Isley.

Idea kokoonpanon yhdistämisestä lähti jo vuosia sitten, jolloin Schon ehdotti Carlos Santanalle yhteisiä studiosessioita. Idea otti tuulta alleen, jalostui ja kasvoi. Uusia biisejä ryhdyttiin kirjoittamaan jo vuonna 2013, ja äänitykset saatiin purkkiin vuosien 2014–2015 aikana.

”Se oli uskomatonta. Meidän ei tarvnnut yrittää pakottaa fiilistä, sitä vain oli suunnattomasti. Sen jälkeen piti hioa biiseistä sellaisia, jotka ihmiset tunnistaisivat heti Santanaksi”, Carlos Santana kertoo.

Ensi perjantaina 5.2. julkaistava albumin ensimmäinen single Anywhere You Want to Go sisältää Santanalle ominaisia groovaavia elementtejä jotka laittavat kropan liikkeelle. Eikä levyllä ole tietenkään unohdettu kitaran ilotulitusta.

”Minun ja Carloksen yhteys tuntuu vahvemmalta kuin koskaan. Olemme soittaessamme super-aggressiivisia, mutta myös melodia ja runollisia. Kitaroidemme dialogi on uskomatonta”, Schon kuvaIlee.

Santana IV -albumin kansi saattaa vaikuttaa yhtyeen pitkäaikaisista faneista tutulta, ja se on sitä tarkoituksella. Leijona nähtiin ensimmäistä kertaa jo vuonna 1969 Santanan debyyttialbumin kannessa.

”Mielestäni musiikkimme sopii kanteen, ja sama toisin päin. Ne sopivat yhteen kauniilla tavalla”, Carlos Santana kertoo.

Carlos on muutenkin tyytyväisen oloinen siihen, miten kokoonpano on löytänyt toisensa uudelleen.

”Mielestäni olemme saavuttaneet jotain hyvin ainutlaatuista. Tämä musiikki suorastaan huusi sisällämme pääsyä ulos. Ei tässä ole kyse mistään nostalgiasta. Kyse on intohimosta”, Santana lisää.