Sir Elwoodin Vieraskirja julkaisi toisen levynsä – Radio Nostalgia

Sir Elwoodin Vieraskirja julkaisi toisen levynsä

Sir Elwoodin Hiljaiset Värit -yhtyeestä tuttujen Juha Lehden ja Jussi Virtasen sivuprojekti Sir Elwoodin Vieraskirja on julkaissut toisen levyllisen runoilija Ilpo Tiihosen teksteihin sävellettyjä lauluja. Levy ilmestyi perjantaina 25. maaliskuuta 2016.

Vieraskirja-kokoonpanon debyyttilevy Sinä iltana sataa julkaistiin tammikuussa 2015. Albumilta jäi kappaleita yli ja kun uusiakin vielä syntyi, päätettiin projektia jatkaa. Samalla kokoonpanolla toteutettu uusi levy on nimeltään Runoilija. Tunnelmaltaan edellistä rähjäisempi ja riehakkaampi kokonaisuus pitää edelleenkin Ilpo Tiihosen sanoin ”uljaasti ihmisen puolta”.

”Osa levyn biiseistä oli jo mukana viime kevään keikoilla ja ne päätettiin äänittää kun meininki oli keikoilla hyvä ja kaikki olivat niistä innostuneita. Ja kun sitten tuli vihreätä valoa toisen levyn tekemiseen, niin motivaatiota tuntui löytyvän myös uusien biisien tekoon. Kävin Tiihosen tuotannon uudestaan läpi ja sieltähän löytyi yllättävän helposti lisää tekstejä, jotka vaikuttivat sävellettäviltä ja samalla kolahtivat itseeni jollain tavalla”, Vieraskirjan kitaristi-säveltäjä Jussi Virtanen kertoo.

Uuden levyn taustalla on ajatus boheemista runoilijasta, joka esittäytyy jo heti albumin avausraidalla Hyvää yötä. Kyseessä on vähän kuin elokuvan prologi, jonka jälkeen siirrytään ajassa taaksepäin muistelemaan kohtauksia elämän varrelta. Välillä rymistellään kunnolla ja sitten taas herkistellään.

”Tiihosen runojen muotokieli on kiinnostava ja tarjoaa pureskeltavaa pitkään. Erityisesti niissä viehättää se, että ihan kaikkea ei kerrota. Joidenkin biisien kohdalla sitä huomaa itsekin vasta myöhemmin mistä siinä onkaan kyse. Asioita tapahtuu paljon intuitiivisesti ja se on mun mielestä hyvä. Pitää vain luottaa tunteeseen että tää toimii, vaikka aina ei pysty muotoilemaan järkeviä perusteita”, Jussi Virtanen pohtii.

Vieraskirjan ensimmäisen levyn ilmestyessä yhtye itse kertoi edustavansa genreä, joka sijoittuu mahdollisimman syvään kuiluun rockmusan ja iskelmän välillä. Nimeä sille ei olla vieläkään keksitty, mutta jotain sellaista tämäkin levy on. Se on vain syntynyt, pakottamatta.

Virtasen mukaan Runoilija-albumilla bändin merkitys on poikkeuksellisen suuri. Ennen treenejä kasassa oli lähinnä vain kitaralla säestetyt demot ja kappaleiden sovitukset muovautuivat yhdessä soittaen. Treenimääräkin haluttiin tarkoituksella jättää vähäiseksi ennen studioon menoa, jotta saataisiin tuore livefiiilis taltioitua ja että soitetaan vain se mikä riittää.

En tiedä, miten kuuntelijalle avautuu, mutta mua naurattaa monin paikoin, kun kuuntelen levyä. Toivottavasti välittyisi, että sitä on ollut hemmetin hauska tehdä. Kyyneleet valuu, niin ilosta kun surusta”, Jussi Virtanen kertoo.