Kansas konsertoi Suomessa syksyllä – Radio Nostalgia

Kansas konsertoi Suomessa syksyllä

Maanläheisen hardrockin eläviin legendoihin lukeutuva Kansas konsertoi ”Point of Know Return – 40th Anniversary” –nimisellä, 14 konserttia käsittävällä Euroopan kiertueellaan Suomessa ensi syksynä. Kiertueen nimi viittaa yhtyeen vuonna 1977 julkaistuun menestysalbumiin ”Point of Know Return”.

Ensimmäinen konsertti järjestetään Tampere-talossa perjantaina 23. lokakuuta ja toinen Helsingin Kulttuuritalossa lauantaina 24. lokakuuta.

Edellinen Suomen konsertti peruutettiin ”turvallisuussyistä”. Kesällä 2017 yhtyeen fanit niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa joutuivat pettymään, kun Kansas yllättäen perui kiertueensa. Yhtyeen oli tarkoitus esiintyä loppuunmyydyssä Finlandia –talossa 7. heinäkuuta.

Selitys peruutukseen löytyi yhtyeen Facebook-sivuilta, joilla kerrottiin, että Yhdysvaltain hallitus oli sitä mieltä, ettei amerikkalaisten ollut turvallista matkustaa Eurooppaan.

Jo yli neljällä vuosikymmenellä menestyksestä nauttinut Kansas tunnetaan erityisesti huippuenergisenä ja monumentaalisena lavaesiintyjänä, jota uskolliset ihailijat tulevat kerta toisensa jälkeen katsomaan niin Yhdysvalloissa, Euroopassa kuin Japanissakin. Konsertit kestävät yleensä yli kaksi tuntia.

Topekasta, Kansasin osavaltion pääkaupungista, Yhdysvaltain keskilännestä kotoisin oleva Kansas on ansioitunut myös levyrintamalla: Viittätoista studioalbumia ja viittä live-albumia on maailmanlaajuisesti myyty huimat 30 miljoonaa kappaletta, jonka tuloksena ’plakkarissa’ on lukuisa määrä niin kulta- kuin platinalevyjä ympäri maailmaa. Nimeään kantavan debyyttialbuminsa Kansas julkaisi jo vuonna 1974.

Kansasin tunnetuimmat biisit ovat singlejulkaisuina miljoonamyynteihin ja radioiden soittolistoilla miljooniin soittokertoihin yltäneet ”Carry On Wayward Son” (v. 1976) ja ”Dust in the Wind” (v. 1977). Kansas-yhtyeen nimi on komeillut arvostetun Billboard-julkaisun levymyyntitilastoissa (singlet/albumit) 1970- ja 1980-luvuilla yhteensä peräti 200 viikon ajan.

Yhtye aloitti pitkän uransa lähinnä progressiivisen rockin tekijänä, mutta vuosien saatossa tyyli muuttui astetta raskaammaksi hardrock-vaikutteiden astuessa vahvasti kuvaan mukaan. Kliseinen ilmaisu ”klassinen rock” sopii nimenomaan Kansas-yhtyeelle, sillä aikoinaan yhtyeessä vaikuttaneen kitaristi-kosketinsoittaja Kerry Livgrenin tekemissä kunnianhimoisissa, rock-sinfonisissa menestyskappaleissa kuuluu hänen rakkautensa Gustav Mahleria, Richard Wagneria ja muita klassisen musiikin säveltäjiä kohtaan.

Vuonna 1973 perustettu Kansas on luonnollisesti kokenut monia miehistömuutoksia pitkän uransa aikana. Miehiä on tullut ja miehiä on mennyt. Merkittäviä muutoksia niin yhtyeen musiikkityylissä kuin miehistössäkin tapahtui jo 1980-luvulla, kun yhtyeen soundiin oleellisesti vaikuttanut viulisti-laulaja Robby Steinhardt, biisintekijä Kerry Livgren ja basisti Dave Hope ja jättivät kokoonpanon.

Marraskuussa 2019 Pennsylvaniasta, Yhdysvalloista startanneella ”Point of Know Return – 40th Anniversary” –kiertueella Kansas soittaa kokoonpanossa Phil Ehart, rummut, Billy Greer, basso & laulu, Ronnie Platt, laulu & kosketinsoittimet, David Ragsdale, viulu & kitara, Tom Brislin, kosketinsoittimet, Zak Rizvi, kitara ja Richard Williams, kitara. Alkuperäisiä ’kansasilaisia’ edellä mainitussa kokoonpanossa ovat Ehart ja Williams.