Ismo Alanko julkaisee uutta musiikkia – Radio Nostalgia

Ismo Alanko julkaisee uutta musiikkia

Viime vuoden lokakuussa kehutun Ismo Kullervo Alanko -levyn julkaissut Ismo Alanko on ollut tuotteliaalla päällä ja julkaisee pian täysin uutta musiikkia. Aprillipäivänä 1.huhtikuuta julkaistava Pannaanko pakasteet pieneen pussiin -ep sisältää viisi uutta kappaletta. Alangon lauluihin perustuva Johanna Sipilän ja Pekka Turusen Omat laulut -taidenäyttely avautuu Tiketti Galleriassa lauantaina 2. huhtikuuta. Huhtikuun loppuun asti kestävä kevätkiertue starttaa puolestaan tänään Lahdesta.

Alangon omien sanojen mukaan Pannaanko pakasteet pieneen pussiin -ep on viime vuonna julkaistun Ismo Kullervo Alanko -albumin holtiton pikkuveli. Siinä missä Ismo Kullervo Alanko on seesteinen mutta intensiivinen, Pannaanko pakasteet pieneen pussiin on rento ja hillitön, samalla hilpeä mutta synkeä.

Biiseissä vaelletaan 2010-luvun suomalaisessa sielunmaisemassa päättäväisesti, mutta hiukkasen horjuen.

Oma lukunsa on riipaiseva luenta Irwin Goodmanin klassikosta Rentun ruusu, josta on riisuttu kaikki alkuperäisversion rempseys ja rappioromantiikka. Jäljellä on vain lohduttomasti takova krapula ja kourassa värisevä viimeinen oljenkorsi, kuihtunut horsma.

Ep:n ensimmäisenä singlepoimintona on jo julkaistu kappale nimeltä Aino ja Ali (pannaanko pakasteet pieneen pussiin?).

”Kulttuurit kohtaavat Ainon ja Alin hahmoissa keskellä suomalaista arkitodellisuutta. Kaksi yksinäistä lähikaupan kassalla, kohtelias kysymys ja ujo nyökkäys; siinä ainekset kauniin rakkaustarinan synnylle. Biisi on lämminhenkinen silmänisku, karhumainen syleily, inhimillisen välittämisen ja rakkauden ylistyslaulu”, Alanko kertoo kappaleen taustoista.

Alanko yhtyeineen starttaa kevään klubirundin tänään Lahdesta. Kevään rundi tulee ohjelmistoltaan poikkeamaan selvästi viimesyksyisestä konserttikiertueesta, sillä kolmenkymmenenviiden vuoden ajalta kaivettu biisivalikoima tulee Alangon mukaan painottumaan enemmän rempseämpään ja rokkaavampaan materiaaliin.

”Kaivan vanhan rakkaan Telecasterini esiin ja räimin sillä menemään bändin kanssa. Heittäydymme rokin kovaan ytimeen, soitamme holtittomasti kuplivan keväisen ep-levymme biisejä, paneudumme Ismo Kullervo Alangon maailmaan ja järjestämme hillittömät, unohtumattomat karkelot”, Alanko kertoo.

Huhtikuussa Tiketti Galleriassa soivat Omat laulut.

Tiketti Galleriassa lauantaina 2.4.2016 avautuvassa ”Omat laulut” – Johanna Sipilän maalauksia ja Pekka Turusen valokuvia Ismo Alangon musiikkiin -näyttelyssä on esillä Turusen valokuvia ja videoita sekä Sipilän maalauksia. Molempien taiteilijoiden teoksia on aiemmin käytetty eri tavoin Ismo Alangon levynkansissa ja konserttien visuaalisina elementteinä.

Johanna Sipilän maalauksia nähtiin viime syksynä Alangon konserttikiertueen yhteydessä. Sipilän Alangon kappaleista tekemiä maalauksia ja niiden yksityiskohtia heijastettiin taustakankaalle yhdessä lavakameroiden livekuvan kanssa.

”Idea maalauksiin lähti Ismo Alangolta. Hän oli nähnyt maalauksiani ja ehdotti, että maalaisin hänen biisejään. Musiikki toimii innoittajana ja tunnelmanluojana, lähtölaukauksena maalaukselle. Kukin biisi luo raamit maalarin ja maalauksen väliseen dialogiin, ja lopulta biisistä maalaukseen jää ainakin rytmi, volyymi, väri ja yleistunnelma. Joissain tapauksissa myös tarina.”, sanoo Johanna Sipilä.

Pekka Turunen on tehnyt yhdessä Ismo Alangon kanssa valokuvakonsertteja. Turunen on suunnitellut kokonaisuuden, jossa valokuvat kohtaavat Alangon kappaleita kolmen vuosikymmenen ajalta. Turusen taiteessa kuvien ja musiikin yhdistäminen tukevat toisiaan, musiikki säestää valokuvia. Kuvat selittävät vaikeaselkoisia tarinoita, toisinaan selityksiä voi olla useampiakin. Musiikki antaa kuville tunnelman ja kertojan, jonka kokemuksia kuvissa näkyy. Parhaimmillaan musiikin ja kuvien yhdistelmä toimii, kun molemmat puhuvat samaa kieltä.

Pannaanko pakasteet pieneen pussiin –ep:

1. Aino ja Ali (pannaanko pakasteet pieneen pussiin?)

2. Ei naurata

3. Vanha hörhö

4. Rentun ruusu

5. Avoin kirja

Kevätkiertue etenee seuraavasti:

Ke 30.3. Lahti, Möysän Musaklubi

To 31.3. Hämeenlinna, Suisto

Pe 1.4. Helsinki, The Circus

La 2.4. Viking Grace

Ke 6.4. Imatra Osmo’s Cosmos

To 7.4. Joensuu, Kerubi

Pe 8.4. Anjala, Mari’s Coffee

La 9.4. Jämsä, Himos Areena

To 14.4. Tampere, Klubi

Pe 15.4. Jyväskylä, Lutakko

La 16.4. Oulu, Piknik Klubi

Su 17.4. Vaasa, Kaupunginteatteri

Ke 20.4. Turku, Gong

To 21.4. Pori, Kino

Pe 22.4. Seinäjoki, Rytmikorjaamo

La 23.4. Kuopio, Puikkari

Pe 29.4. Helsinki, Tavastia

La 30.4. Helsinki, Tavastia

#pannaankopakasteetpieneenpussiin